Vosk
Včelí vosk vylučují dělnice zpravidla mezi 12. až 18. dnem života, pokud mají k dispozici dost potravy. Vosk vzniká přestavbou jednoduchých cukrů a pylu v trávicím a voskotvorném ústrojí včel. Z voskotvorného ústrojí je vylučován v rozpuštěném stavu. Po odpaření rozpouštědla ho včely odlupují z povrchu těla na břišní straně zadečku a voskové šupinky si posunují nohama ke kusadlům, která vosk zpracovávají během stavby plástve.
Nektar
Rostliny hmyzosnubné dělají vše, aby přilákaly hmyz, který je opyluje. Proto se pěkně barevně vystrojí, přidají trochu vůně a uvnitř květu vytvoří maličkou kapičku sladké šťávy složené z rostlinných cukrů. Včely se slétají za nektarem a navíc ještě květ i opylí.
Pyl
Včely sbírají pyl z květů rostlin. Sběračky pylu jsou včely ve stáří 18 až 20 dnů. Pyl včely zpracují a ukládají do plástů a zalijí trochou medu, aby nebyl znehodnocen mikroby. Během letu mají včely sesbíraný pyl uložen do rousků na zadních nohách. Podle jeho barvy lze usuzovat na typ rostliny. Pyl je významnou složkou potravy včel, zejména zásob na zimu, jeho dostatek limituje velikost včelstva.
Propolis
Propolis, nebo-li smoluňka je látka pryskyřičné povahy, kterou včely sbírají na pupenech listnatých stromů a používají ji v úle k dezinfekčním a stavebním účelům. Jde o velice voňavou směs asi 150 látek. V úle propolisem potahují povrch dřeva a tmelí skulinky. Díky dezinfekčním účinkům propolisu je prostředí úlu prosté plísní a baktérií.
Mateří kašička
Je to výměšek hltanových žláz včelích dělnic mezi 6. a 12.dnem života. Slouží za potravu pro larvy včelích dělnic a trubců v prvních 3 dnech, a je výhradní potravou pro včelí matky jak v období larválního stádia, tak po celý život. Používá se ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. V našem včelařství se produkcí a prodejem mateří kašičky nezabýváme.